Duurzame producten

Zeeuwse producten

 

1. Het moet worden geproduceerd door mensen met methoden die de natuurlijke omgeving niet schaden. 18. 18. Het moet worden geproduceerd om een redelijke tijd in de natuurlijke omgeving te kunnen overleven. 19. 19. Het moet zijn dan er ongestoord van kan worden genoten gedurende een redelijke hoeveelheid tijd. 20.Het mag geen schadelijke gevolgen voor levende wezens of het milieu veroorzaken of daartoe bijdragen. 21. Het mag de mogelijkheden of capaciteiten van levende wezens of het milieu niet schaden. 22. 22.Het moet worden geproduceerd door mensen die in harmonie leven met het land en zijn omgeving en die de resterende natuurlijke hulpbronnen van het land en zijn omgeving respecteren.

Mensen kunnen dus geen duurzame producten bezitten, maar je kunt ze voorwerpen noemen die gemaakt zijn door en eigendom zijn van bedrijven die het hele idee van duurzame producten naar een hoger niveau tillen.

Welke producten zijn duurzame producten?

Waar komen ze dan vandaan? In Australiƫ vind je meestal duurzame landbouwproducten die worden verkocht door 86 Victoriaanse lichte industriebedrijven.

Deze bedrijven worden gelijkgesteld met een biologisch of natuurlijk landbouwbedrijf, zodat de normen voor hun bedrijfsvoering vergelijkbaar zijn en in vele gevallen vrij streng zijn. Zij eisen dat schapen worden geweid, dat er hooi beschikbaar is, dat de weiden worden beheerd, dat afval wordt verzameld, dat de weiden worden benut en dat dierlijk afval niet wordt gebruikt om hun rijke weiden te bemesten. Zij eisen dat een duurzame eucalyptusplantage niet over hun voorgazon loopt.

Andere Australische bedrijven die duurzame producten in supermarkten verkopen zijn:

Farmr

Farmrack

Rainforest Guardian

Raymundo Foods

Spiller Ridge Farm,

Cowboy’s-spelden

Wat betekent duurzaamheid?

Dus wat is duurzaamheid en waarom is het zo belangrijk? De titel van de studie van het QUT Institute of Environmental Science geeft er zijn eigen definitie van: “Duurzaamheid is het voortdurende proces om de natuurlijke omgeving in stand te houden en te verbeteren zonder de gezondheid of het welzijn van het leven in de omgeving in gevaar te brengen.” Een duurzaam product is dus een product dat volgens deze normen wordt geproduceerd. Het houdt rekening met de bodem, het water en de voeding van dieren.

Een duurzame consument daarentegen is een consument die op zoek gaat naar producten die op een duurzame manier zijn geproduceerd. Detailhandelaars noemen dit “duurzaam leven”. Het betekent ook dat een klant die een product koopt dat niet volgens deze normen is geproduceerd, hetzelfde resultaat krijgt als wanneer hij een product zou kopen uit een traditionele, traditionele landbouwomgeving.

De belangrijkste doelstellingen van een duurzame landbouwer zijn het produceren van een product dat past in het huidige (in tegenstelling tot misschien marginaal verbeterde) landbouwmilieu, het minimaliseren van de milieu-impact op het milieu en het maken van duurzame producten. Selfies genomen na een dag werken op wat lijkt op een van de half verzonken eilandjes ver van de monding van een rivier zijn geen duurzame producten. Hetzelfde kan worden gezegd van het blinde oog dat vaak wordt dichtgeknepen terwijl een grote leeuwin voorbij loopt.

Dus wanneer koop je iets dat duurzaam is? Dat doe je niet! De producten die je in supermarkten koopt, zijn ontworpen om jou de goederen te leveren. Restaurants en detailhandelaren die producten bij u op tafel brengen, verkopen ofwel traditionele voedingsmiddelen die op een traditionele manier worden geproduceerd, ofwel proberen ze minder duurzame praktijken toe te passen. Restaurants en detailhandelaren die ter plekke sauzen maken, laten zich bijvoorbeeld de kans ontnemen om duurzamere ingrediƫnten te gebruiken.

Een duurzame mythe

Hoewel de bovenstaande definitie van een kleinschalige of biologische landbouw een leidraad vormt voor de manier waarop menselijke activiteiten kunnen bijdragen tot de natuurlijke omgeving, kan het gebruik van de term “duurzaam” gevaarlijk zijn. Hieronder volgt een lijst van mythes die de laatste jaren de ronde hebben gedaan.

Lees meer:

Zeeuwse bieren

Geschenkpakket

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.