De Land Rover

Safari Namibië

 

 

 

 

 

We zijn vroeg in de ochtend vertrokken en na een rit van 45 minuten door de kudu’s onderhandelen de chauffeurs over een alternatieve route en komen we terecht op een track die ons wegvoert van het grotere Mara Game Reserve. De Land Rover rijdt langs de golvende zuidelijke en centrale Okavango Delta en over de zandduinen naar het droge Moremi Wildlife Reserve waar we stopten voor de lunch. Van de zuidelijke rand van het reservaat naar het noorden, over de Okavango Delta, reden we langs wat nu bekend staat als de ‘Malaria Route’, een alternatief voor de Okavango dat door de pampa’s en nevelwouden naar het zuidoosten en rond de hoofdstad Entebbe leidt. Deze gebieden zijn echter zo afgelegen dat buitenstaanders er niet worden toegelaten.

Het personeel van het Land Rover bedrijf was erg vriendelijk en wees je op de verschillende paden door het reservaat zodat je het meeste uit je safari in Namibië kon halen. Een van de medewerkers gaf ons zelfs een rondleiding door de omgeving en in de bezoekersgids waren verschillende alternatieve routes door het park genoteerd zodat we die niet zouden missen. De rit door de pampa’s was spectaculair. Houd er echter rekening mee dat in de afgelegen gebieden van het park het wegvervoer beperkt kan zijn, zodat u van tevoren moet plannen waar u wilt kamperen en elementaire voorzorgsmaatregelen moet nemen wanneer u het ruige terrein doorkruist.

We arriveerden bij de eerste camping aan de zuidelijke rand van het park om ongeveer 3,5 uur en namen een duik alvorens ons kamp op te zetten op een plek die kan worden omschreven als ‘chuquita quiet’ met stekelvarken, baviaan, antilope en giechelende zebra. Door de nabijheid van water is de camping een nest voor een grote verscheidenheid aan insecten en vogels. Het lijdt geen twijfel dat onze gasten getrakteerd werden op een hemels paradijs.

De camping ligt aan de rand van een gebied dat bewoond wordt door de bavianenclan, en op enkele minuten afstand van een vervallen oude boerderij waar ik wijn in lepels geserveerd kreeg door de inwonende colobusapen. Ik ken het gebied goed omdat ik vaak gebruik heb gemaakt van de uitstekende voorzieningen, maar ik heb toch erkend dat het geen comfortabele plek is voor een camping. De meeste dagen wandel ik de stad in om te slapen en te eten in hetzelfde café, parkeer mijn Land Rover en loop langs de smalle weg naar de Land Rover desk. Dat rijmt waarschijnlijk op ‘domme neushoorn’.

Mans effect op het ecosysteem

Het leven en de activiteiten van de mens kunnen een groot effect hebben op het hem omringende ecosysteem, ook door middel van zwaar aangezette kapitaalinvesteringen. Enig recent (en goed) nieuws van binnen de Masai Mara was dat een 15 jaar durend onderzoek van het plaatselijke Masai Mara Reservaat heeft aangetoond dat de negatieve resultaten van deze en andere eerder niet geïnvesteerde gebiedsontwikkeling teniet werden gedaan door de positieve resultaten van de Mara zelf en dat een extra gebied dat niet geschikt werd geacht, werd opengesteld voor het bekijken van wild. Dat is veel van wat je krijgt als je weet dat er geen malaria remmende mug in het reservaat voorkomt en dat de enige andere invloed de “gekerfde bush” is (zoals de onroerend goed advertenties van Kenia en Tanzania).

lees meer:

Zuid afrika safari

Botswana Safari

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.